En aquesta secció l'Espai del Peix proposa un conjunt de receptes de cuina marinera tradicional elaborades amb peix del territori.

Moltes d'elles provenen de la tradició marinera i del coneixement popular de la comunitat pesquera. Altres han estat proposades i elaborades per cuiners de barca locals, familiars de pescadors i restauradors de Palamós i el Baix Empordà.

  • Sípia

    sipia

    Nom científic: Sepia officinalis
    ES Choco
    FR Seiche commune 
    EN Common cuttlefish
    Sinònims en català: Sèpia

    Descripció

    Cos robust i aplanat. La projecció del mantell sobre el cap forma un angle més obert que a sepia elegans. Tentacles robustos. Coloració variable, d'un marró grisenc molt pàl'lid a un marró fosc tacat de negre.

    Distribució

    Viu sobre fons sorrencs, fangosos, o coberts d'algues i Posidonia, dels 0 als 200 m de profunditat. Posta durant tot l'any, sobretot de febrer a octubre. Ous amb l'embolcall negre. Viu de 18 a 30 mesos. S'alimenta de gambes, crancs i peixos. Es troba a la Mediterrània, i a l'Atlàntic, d'Escandinàvia al Marroc.

    Sistemes de pesca

    Gran interès comercial. Es pesca amb arts d'arrossegament, tresmall, palangre, gàbies, nanses, línies de mà i potera. No està regulada ni té talla mínima legal.Tallesmàxima longitud del mantell 35 cm, comuna de 15 a 25 cm

    Cantidad de artículos:
    1
  • Rap

    Nom científic

    Lophius piscatorius (Linnaeus, 1758)

    Traduccions

    ES Rape

    FR Baudroie commune 

    EN Angler

    Sinònims en català

    Granota de mar, Buldroi, Rap blanc

    Descripció

    Cos molt aplanat verticalment, amb el cap fort i ample i la cua estreta. Pell sense escates. Boca immensa, amb dents fortes, còniques i ben visibles. El filament pescador, situat entre la boca i els ulls, acaba en un lòbul bifurcat. Aletes pectorals grans, localitzades als costats del cap. Color marró o verd oliva, més o menys tacat. Pell de la cavitat abdominal blanca.

    Distribució

    Viu sobre fons sorrencs i fangosos entre els 20 i els 500 m. S'alimenta de peixos. Es reprodueix entre febrer i juliol. Es troba a la Mediterrània i a la mar Negra. A l'Atlàntic oriental, de Noruega fins a Gibraltar.

    Sistemes de pesca

    Menys valorada comercialment que el rap vermell (Lophius budegassa). Es pesca amb arts d'arrossegament, palangres de fons i tresmalls. Talla mínima legal de captura: 30 cm.Tallesmàxima 200 cm; comuna de 20 a 100 cm.

    Cantidad de artículos:
    2
  • Molla

    Nom científic

    Phycis blennoides (Brünnich, 1768)

    Traduccions

    ES Brótola de fango

    FR Phycis de fond

    EN Greater forkbeard

    Sinònims en català

    Fura, Molla, Mòllera, bròtola, Mòllera pigada, Mòllera pigallada

    Descripció

    Cos allargat, més gros per davant. Ulls grans i rodons. Boca relativament gran, amb un barbilló sota la mandíbula. Dues aletes dorsals (a l'esquena) i una aleta anal (darrere l'abdomen). Les aletes ventrals són llargues i filamentoses. Coloració general gris (als joves) o gris rosat (als adults). Aletes vorejades de negre. Sovint una taca fosca a la meitat de la segona aleta dorsal.

    Distribució

    Viu per sobre dels fons sorrencs o fangosos des dels 60 als 1.200 m. S'alimenta de petits crustacis i, rarament, de peixos. Es reprodueix de gener a maig. Es troba a la Mediterrània occidental i, a l'Atlàntic oriental, des de Noruega i Islàndia fins al Marroc.

    Sistemes de pesca

    Carn tova i relativament apreciada. Es pesca amb arts d'arrossegament, tresmalls i palangres de fons. No està regulada ni té talla mínima legal.

    Talles

    Máxima 80 cm; común de 20 a 40 cm.

    Cantidad de artículos:
    2
  • Lluç

    Nom científic

    Merluccius merluccius (Linnaeus, 1758)

    Traduccions

    ES Merluza europea
    FR Merlu commun
    EN European hake

    Descripció

    Cos allargat i fusiforme. Cap gros, aplanat dorsalment. Ulls grans i rodons. Boca gran amb dents fines i punxegudes. Color gris argentat més fosc a l'esquena. La regió ventral i els costats són blancs amb tonalitats argentades. Mucosa bucal grisa als joves i més fosca als adults.

    Distribució

    Es troba damunt dels fons fangosos entre 25 i 370 m, però pot trobar-se fins als 1.000 m. Durant el dia viu molt a prop del fons, però a la nit puja a aigües més superficials. S'alimenta de sardina, seitó, maire, calamar i crustacis. A la Mediterrània es reprodueix al llarg de tot l'any i, sobretot, a la primavera i a l'hivern. Es troba a la Mediterrània i, a l'Atlàntic oriental, de Noruega a Mauritània.

    Sistemes de pesca

    Molt valorada comercialment. Es pesca amb l'arrossegament, palangres de fons, soltes i tresmalls. Talla mínima legal de captura: 20 cm.

    Talles

    Màxima 130 cm (110 cm a la Mediterrània); comuna de 12 a 60 cm.

    Cantidad de artículos:
    1
  • Bàsiques
    Cantidad de artículos:
    2

1 convention bureau     1 convention bureau   enogastronomia  producte emporda     

 Campus Alimentació UdG  tcmlbe

 

 

ajuntament-de-palamos.jpg       Palamós Vida Mediterrània     Fundacio_ProMed.jpg      Logo_Museu_200px.jpg      logo_confraria.jpg        DIPSALUT 

 logo_seguretat_alimentaria.jpg      logo_diputacio.jpg     caixa2        Logo_fundacio_DAMM.jpg     perelada